den 22 januari

Fråga

2012/13:262 Kontroll av räkdumpning

av Jan-Olof Larsson (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Sedan den 1 januari 2009 är dumpning av fisk och skaldjur som görs för att öka värdet på den landade fångsten, så kallad uppgradering eller high grading, förbjuden i Nordsjön, Skagerrak och Kattegatt. 2010 beslutade EU att förbudet skulle utökas till att gälla i alla EU:s vatten.

Strax före julhelgen 2012 publicerades en rapport från Greenpeace som hänvisar till data från Internationella Havsforskningsrådet, Ices. Greenpeace menar i rapporten att uppgraderingen har fortsatt i stor skala i det svenska räkfisket trots rådande förbud.

Greenpeace hävdar att svenska myndigheter har känt till problemet under mycket lång tid. Havs- och vattenmyndigheten och dessförinnan Fiskeriverket har till och med redovisat hur mycket räkor som de uppskattar har dumpats för att uppgradera fångsterna tillbaka till 1988.

Enligt rapporten och den debattartikel som Greenpeace publicerade i Dagens Nyheter i december är det stora skillnader i kontrollen i de nordiska länderna.

Min fråga till landsbygdsministern är:

Vilka åtgärder avser landsbygdsministern att vidta med anledning av uppgifterna om olaglig dumpning av räkor i svenska vatten?