den 17 januari

Fråga

2012/13:254 Distansstuderandes möjligheter att tentera nära bostaden

av Gunilla Svantorp (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

3 000 distansbaserade program och kurser erbjuds av våra svenska högskolor och universitet, utbildningar som över 80 000 studenter deltar i.

I många kommuner finns kommunala lärcentrum, som är viktiga mötesplatser för dessa och andra studenter. Där kan distansstuderande får göra sina tentor och då slippa åka långa vägar till den akademi de är knutna till. Även om platserna på högskolan nu minskar och andelen som kan läsa vidare är mindre än förut, har de stora kullarna som gått ut gymnasiet de senaste åren inneburit fler studenter. Detta har, tillsammans med det faktum att inte alla kommuner tillhandahåller lärcentrum, gjort att många studenter har sökt sig till en närliggande kommun med lärcentrum.

Nu börjar kommunerna säga nej till att erbjuda hjälp för invånare som inte bor i den egna kommunen med motiveringen att den kommunala ekonomin är kärv samt att universitetsutbildning är ett statligt uppdrag. Detta kan leda till att många väljer att avstå från utbildning.

Då distansutbildning är en viktig del i det livslånga lärandet och då de som läser på distans ofta är en annan grupp än de som vanligtvis läser på universitet och högskolor måste möjligheten att tentera ses som en relativt liten insats som ger ett stort mervärde i att höja utbildningsnivån i vårt land.

Jag undrar därför om utbildningsministern avser att mot bakgrund av ovanstående vidta några åtgärder för att säkerställa att distansstuderande ges möjlighet att tentera så nära sin bostad som möjligt.