den 4 januari

Fråga

2012/13:230 Samernas situation

av Carina Hägg (S)

till landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C)

Samer är ett ursprungsfolk som lever i flera länder utöver Sverige. Stater har en skyldighet att underlätta korsande av landgränser för att ursprungsfolk ska kunna behålla sin gemenskap och utöva näringsverksamhet. Sveriges har inte ratificerat ILO:s konvention nr 169, den FN-konvention som slår vakt om ursprungsbefolkningars rättigheter.

Rennäringslagen, som reglerar villkoren för samebyar och renskötsel, innehåller många gamla uttryck och ett gammaldags tänkande som har tagits bort i all annan lagstiftning. Även könsdiskriminerande förhållanden uttrycks i rennäringslagen. Skrivningar som att kvinnor är ”husfolk” till den renskötande husbonden är diskriminerande. Kvinnors villkor för eget företagande och ekonomisk självständighet påverkas negativt av juridiken kring samebyn och av rennäringslagstiftningen. Rennäringslagen ska vara könsneutral.

Sveriges regering har fått internationell kritik från bland annat Kommittén för konventionen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering (CERD). Den 15 november skulle förslag om hur staten ska möta behovet av minoritetsspråkslärare ha redovisats. Det finns flera utestående frågor som regeringen har att ge besked om.

När avser landsbygdsministern att se till att regeringen lägger fram propositioner om ratificering av ILO-konvention 169, ny renbeteslag och förslag om att garantera minoritetsspråk?