den 4 oktober

Fråga

2012/13:22 Kortterminaler och kvittobedrägeri

av Hans Olsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Inom taxibranschen har en ny form av bedrägerier som är kopplade till otillåtna kortterminaler uppmärksammats. Kortterminalerna lagrar kundens samtliga kortuppgifter, varefter kvittot säljs till den grova organiserade brottsligheten, som använder uppgifterna för att få ut den betalning som kvittot anger i flera omgångar. Kortterminaler som lagrar kundens kortuppgifter är egentligen otillåtna, men dessa kortterminaler finns ändå i olika butiker, restauranger och taxibolag. För mindre företagare är kortterminalen en fråga om kostnader. Att man inte har en korrekt kortavläsare kan handla både om omedvetenhet och om en ovilja att ta kostnaden för en ny sådan.

Problem och bedrägerier kring kortterminaler bidrar inte direkt till att intresset för att avveckla kontanthanteringen i samhället ökar. Ett råd i samband med ovanstående bekymmer är: ”Kontanter är alltid säkrast.”

Genom vilka initiativ och åtgärder vill statsrådet se till att vi får för kunderna säkra kortterminaler i butiker, restauranger och taxi, så att inte kvittouppgifter används för att få ut betalningen i flera omgångar?