den 19 december

Fråga

2012/13:219 Den statliga förvaltningspolitiken

av Meeri Wasberg (S)

till statsrådet Stefan Attefall (KD)

På regeringens hemsida går det att läsa att svensk statsförvaltning håller världsklass och att detta är en viktig konkurrensfördel som behöver utvecklas i takt med allt högre krav från medborgare, företag, kommuner etcetera.

Vi kan alla se hur trycket på våra statliga myndigheter ökar, både på grund av fler och mer komplicerade uppgifter men också för att det är våra statstjänstemän som tvingas möta enskilda människors frustration i pressande situationer, allt oftare med hot och våld som följd.

Jag konstatera att det finns uppenbara behov av att uppgradera de demokratiska värdena i statsförvaltningen, men åtgärderna lyser med sin frånvaro.

Krus, som haft uppdraget att stödja och samordna myndigheternas arbete med strategisk kompetensförsörjning, kommer att läggas ned vid årsskiftet.

Det görs inte heller för 2013 några justeringar för lönekostnader utan enbart för lokaler och it-kostnader.

Min fråga till statsrådet är därför:

Avser statsrådet Attefall att fylla de vackra orden om staten, dess uppgift och dess anställdas roll med något reellt innehåll för att förbättra möjligheten att ge rätt service/tjänst i rätt tid och på rätt plats?