den 18 december

Fråga

2012/13:215 Lagstiftning och resurser mot rasistiska uttalanden

av Peter Persson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Tidningen Aftonbladet har i en serie artiklar granskat ett stort antal rasistiska hemsidor och tidningar på nätet. Tidningen har också rådfrågat jurister om olika skrivningar kan anses åtalbara.

Omfattningen av den så kallade nätrasismen är betydligt större än vad många tror, och intrycket av granskningen är också att väldigt grova uttalanden slinker igenom genom sin volym. Även om man drog i gång ett arbete för att systematiskt anmäla varje sådant uttalande och även om polisen och åklagarmyndigheterna gavs resurser nog för att behandla anmälningarna, skulle många rasistiska uttalanden tydligen undgå fällande dom.

Det har helt enkelt blivit okej att göra rasistiska uttalanden på nätet, samtidigt som man bör understryka att det för nätrasismen gäller detsamma som för våldsbrotten. En väldigt liten grupp individer står för huvuddelen av dåden och uttalandena.

Det behövs uppenbarligen en stärkt lagstiftning eller en stramare tolkning av dagens lagstiftning mot rasistiska uttalanden. Vidare måste polisen, åklagarväsendet och andra myndigheter börja bedriva ett offensivare arbete mot de personer som ägnar sig åt nätrasismen.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta mot nätrasismen?