den 18 december

Fråga

2012/13:214 Statligt stöd till kommunerna för de äldres trygghet

av Peter Persson (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Många kommuner är i dag hårt ekonomiskt pressade genom effekterna av den borgerliga politiken (hög arbetslöshet, ökande fattigdom genom växande klyftor) och har hög kommunalskatt. Att kommunalskatten ökar relativt den statliga, progressiva skatten innebär en rörelse mot nyliberal ”platt skatt”.

Synnerligen allvarlig är denna utveckling för våra äldre, inte minst för våra äldsta äldre. De offentliga resurserna till äldrevården har minskat, samtidigt som antalet äldre ökar. Detta har visats i en nyligen publicerad forskningsrapport där forskaren menar att regering och riksdag står inför ett viktigt vägval. Svenskarna är fortfarande relativt nöjda med äldrevården i internationella jämförelser, och hittills har idén i Sverige varit att rik och fattig ska ha samma rätt till äldreomsorg. Men om de offentliga resurserna minskar ytterligare kan det målet äventyras.

Vi måste ha högre ambitioner för äldreomsorgen. Om man inte kopplar ihop kostnader och skatt med behov och kvalitet står vi inför en katastrof. Fackliga företrädare pekar på behovet av utbildad personal. Bemanningen sker utifrån budget, inte efter behov.

Staten måste överföra nödvändiga ekonomiska medel till kommunerna för äldreomsorgens behov, och statsbidragen bör räknas upp i takt med förändringarna av Sveriges åldersstruktur.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta för att via statsbudgeten under kommande år och i långtidsbudgeten kvalitetssäkra de äldres behov av sjukvård och äldreomsorg?