den 12 december

Fråga

2012/13:197 Kameraövervakning

av Anders Karlsson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I svaret på en skriftlig fråga den 27 januari 2010 sade justitieministern:

”2008 års kameraövervakningsutredning har lagt fram flera intressanta förslag i sitt betänkande En ny kameraövervakningslag (SOU 2009:87). Betänkandet innehåller förslag som syftar till att öka möjligheterna att använda kameraövervakning i brottsbekämpande syfte men också förslag som syftar till att stärka integritetsskyddet.”

Jag undrar nu vad som hänt i frågan, inte minst då statsrådets partivänner, varav ett tidigare statsråd, skriver debattartiklar om att Tullverket borde ges möjlighet till kameraövervakning vid Öresundsbron för att bekämpa brottsligheten. Detta är ett krav som jag vet att verket och tullpersonal vid brofästet fört fram länge till regeringen utan någon respons.

Jag själv och mitt parti har en positiv inställning i frågan. Kameraövervakning har visat sig kunna minska antalet brott på platser med hög och koncentrerad brottslighet. Fler brott kan klaras upp. Samtidigt är det viktigt att väga in integritetsaspekterna. Kameraövervakning får inte ske på ett slentrianmässigt sätt.

Vilka initiativ avser statsrådet att ta i fråga om kameraövervakning vid gräns, som exempelvis vid Öresundsbron, som Tullverket kan ta del av?