den 2 oktober

Fråga

2012/13:19 Upprustning av Ådalsbanans norra del

av Eva Sonidsson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Den nedre delen av Ådalsbanan invigdes i september, men den för industrin viktiga norra delen av banan har förfallit sedan 1970-talet. Det handlar om fem mil järnväg mellan Västeraspby och Långsele, som är i så dåligt skick att banan riskerar avveckling.

Med uppskjutet underhållsarbete har banans tillåtna hastighet fått sänkas från normala 70 till 40 kilometer i timmen. Spår och kontaktledningar är slitna, och banvallen är i sådant skick att den inte klarar normala axeltryck och hastigheter. Banstandarden gör att transporterat gods ibland skadas på grund av skakningar i vagnarna. Sammantaget innebär detta problem för industrin med långsammare och dyrare transporter. Dessutom påverkas miljön negativt av att banan inte kan användas fullt ut.

Ådalsbanans norra del är en bana för godstransporter från skogs- och pappersindustrin ut till världsmarknaden, som ger oss jobb och exportinkomster. En stor del av pappersprodukter och virkesråvara transporteras redan på tåg. Ambitionen är att öka andelen timmer betydligt, men det är inte möjligt utan fungerande järnväg.

Upprustningen av resterande del av Ådalsbanan skulle dessutom ge omledningsmöjligheter mellan stambanan i Norrlands inland och järnvägen längs kusten. Det skulle skapa trygghet för industrin även i andra delar av Sverige. Även persontrafik skulle bli möjlig. Det finns därmed mycket starka skäl som talar för en snabb upprustning av Ådalsbanans norra del.

Avser statsrådet att avsätta medel i den nationella infrastrukturplanen för upprustning av Ådalsbanans norra del?