den 5 december

Fråga

2012/13:175 Nasrin Sotoudeh

av Agneta Gille (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Den iranska juristen och människorättsaktivisten Nasrin Sotoudeh, född 1963, greps i september 2010, anklagad för att ha spridit propaganda och konspirerat för att skada statssäkerheten. Hon har sedan dess hållits fängslad, delvis i isoleringscell.

Nasrin Sotoudeh har som advokat själv företrätt många fängslade iranska demokratiaktivister efter det omtvistade presidentvalet i juni 2009. Först hungerstrejkade Nasrin Sotoudeh för att få ta emot besök. Nu hungerstrejkar hon mot de lagar som skapades för att de som anklagade regimen för valfusk förra året skulle kunna fängslas och dömas.

Hon dömdes till elva års fängelse och 20 års yrkesförbud som advokat, för att hon utsatt nationens säkerhet för hot. Straffet omvandlades senare till sex års fängelse och tio års yrkesförbud.

Nasrin Sotoudeh och den fängslade filmregissören Jafar Panahi får nu ta emot årets Sacharovpris för tankefrihet, som delas ut av Europaparlamentet. Antagligen har den uppmärksamheten bidragit till att den iranska regimen utökat pressen på Nasrin Sotoudeh, samtidigt som den internationella uppmärksamheten kring hennes fall nu har blivit besvärlig för den iranska regimen.

Mot denna bakgrund undrar jag vad utrikesministern avser att ta för initiativ för att öka trycket på den iranska regimen att släppa Nasrin Sotoudeh och andra fängslade människorättsaktivister i Iran.