den 5 december

Fråga

2012/13:173 Pappografi

av Lars Mejern Larsson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Enligt Socialstyrelsen är de regionala skillnaderna inom cancervården stora. För patienter med prostatacancer dröjer det ofta en månad från diagnos till att patienten informeras, vilket medför en onödigt lång oro och väntan. Prostatacancer drabbar 10 000 svenska män och är därmed den vanligaste cancerformen i Sverige. Väntetiderna för dessa patienter är generellt sett långa, vilket medför ökad stress och oro.

Genom ett enkelt blodprov, ett så kallat PSA-prov, kan sjukvården identifiera patienter som riskerar att utveckla elakartad cancer och därmed befinner sig i riskzonen. Genom tidig upptäckt kan sjukvården minska antalet patienter som avlider. Precis som kvinnor genomgår mammografi borde män få genomgå pappografi. Både kvinnor och män borde kallas till regelbundna undersökningar för att på så sätt förhindra att fler insjuknar eller avlider i cancer.

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att män ska kallas till regelbundna undersökningar för att på ett tidigt stadium upptäcka prostatacancer?