den 28 september

Fråga

2012/13:17 Införandet av en kortare utbildning i gymnasieskolan

av Jabar Amin (MP)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

”Korta program på gymnasiet redan nästa år” var rubriken på en nyhetsartikel i Dagens Nyheter den 16 september 2012. I artikeln stod det bland annat: ”Om utbildningsminister Jan Björklund får som han vill kommer det att finnas kortare gymnasieutbildningar redan nästa höst.” Utöver det uttrycktes tydligt att ministern menar att den nya gymnasieskola som infördes 1 juli 2011 inte är tillräcklig, utan detta nya grepp med ettåriga gymnasieutbildningar behövs. 

Därmed har utbildningsministern gett sken av att det kommer att finnas ett- till tvååriga gymnasieutbildningar och att dessa ska finnas i budgetpropositionen.

När budgeten presenterades uttryckte bland annat utbildningsutskottets ordförande Tomas Tobé (M) i sociala medier att ”Någon ’ny’ gymnasieutbildning föreslås inte …”. Kristdemokraterna skrev: ”Det som Björklund har gjort utspel om finns inte.” Från departementet framfördes att det fanns med i budgeten under rubriken Yrkesintroduktion.

I budgeten finns en satsning på det som i den nya gymnasieskolan kallas yrkesintroduktion, vilket är en utbildning som efter ett till två år möjliggör att börja på ett yrkesprogram på gymnasiet. Denna möjlighet finns redan och beskrivs i 17 kap. 3 och 6 §§ skollagen. Det bör således inte vara det som utbildningsministern refererar till i Dagens nyheter den 16 september.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga utbildningsministern om budgeten innebär ett nytt ett- till tvåårigt gymnasieprogram, eller om det bara handlar om en ökning av resurser till det som redan anges i 17 kap. 3 och 6 §§ skollagen.