den 29 november

Fråga

2012/13:166 Egypten och medel från EU

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Europeiska kommissionen har gjort en utfästelse om ytterligare finansiellt stöd till Egypten på nästan 800 miljoner euro. Stödet består av 303 miljoner euro i bidrag och 450 miljoner euro i lån. Detta stöd ges utöver det stöd på 449 miljoner euro som redan har utlovats för åren 2011–2013.

Utöver detta har Europeiska investeringsbanken (EIB) tillkännagivit att den har möjlighet att låna ut upp till 1 miljard euro per år till Egypten. EIB har också en ny så kallad task force fund som kan låna ut upp till 60 miljoner till länder som är under omvandling. Även European Bank for Reconstruction and Development (EBRD) har bekräftat att den har startat upp verksamhet i Egypten och tillkännagivit att den har planer på att erbjuda upp till 1 miljard euro i lån per år. Någon information om villkoren för dessa stödåtgärder finns inte. Inte ställs heller något krav på demokratisk utveckling, vilket dock ingår i EU:s och Egyptens associeringsavtal.

Dessa frågor togs nyligen upp vid en internationell konferens. Diskussionerna rörde bland annat mänskliga rättigheter, kvinnors rättigheter och minoritetsrättigheter. I dag, den 29 november, har ministerrådet ett möte om utrikesfrågor med inriktning på handel, vilket ger förutsättningar för ett uttalande. Sveriges regering har att redogöra för sin position om Egypten och eventuella grundläggande krav som är kopplade till utbetalning av det ovan nämnda stödet.

Hur avser utrikesministern att agera i frågan om ytterligare stöd till Egypten?