den 29 november

Fråga

2012/13:165 Oro i Egypten

av Carina Hägg (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Egyptens folkvalde president Muhammad Mursi har utfärdat ett dekret som bland annat innebär att han utökar sin egen makt och sätter sig över domarkåren fram till dess att ett parlamentsval har hållits. Mursi ifrågasätter genom sitt omfattande dekret rättsstatens principer. FN:s kommissarie för mänskliga rättigheter, Navi Pillay, har uttalat att Mursis beslut väcker allvarlig oro för efterlevnaden av de mänskliga rättigheterna.

Oro förekommer i flera städer, och folk har återvänt till Tahrirtorget i Kairo för att protestera. Men varken Sveriges regering eller EU-kommissionen har under de senaste dagarna uttalat sig till stöd för demokrati, respekt för mänskliga rättigheter eller rättsstatens principer. Det enda uttalande man pekar på är det som gör gällande att EU har hävt frysningen av tillgångar som hade gömts undan av de tidigare ledarna.

De demokratiska krafterna i Egypten måste stödjas! Fokus behöver sättas på landets socioekonomiska utmaningar med arbetslöshet och analfabetism. Den kommande konstitutionen bör innehålla ett förbud mot tortyr, civila ska inte ställas inför militärdomstol och övergrepp mot fredliga demonstranter måste stoppas. En alltmer moraliserande debatt drabbar alla dem som vill ha friheten att leva sitt liv på det sätt de vill. Men särskilt påverkas kvinnors vardagsliv. Förslag till ny konstitution kan skärpa motsättningarna ytterligare.

Min fråga till utrikesminister Carl Bildt är:

Vilka initiativ har utrikesministern och regeringen tagit för att stödja de demokratiska krafterna i Egypten?