den 29 november

Fråga

2012/13:164 Utplacering av kärnvapen på utländskt territorium

av Cecilia Dalman Eek (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Som ett led i nedrustningsarbetet tillsattes Blixkommissionen med Hans Blix som ordförande av den socialdemokratiska regeringen 2003. Syftet var att ta fram nya initiativ och idéer i enlighet med Sveriges starka tradition av internationellt nedrustningsarbete.

Varje nation har rätt att begära hjälp från andra länder för att trygga sitt eget försvar och har därmed också rätt att besluta om att upplåta sitt territorium åt andra länders försvarsmakt. När det gäller kärnvapen menar dock Socialdemokraterna att kärnvapenmakterna måste åta sig att inte placera ut kärnvapen på annat än sitt eget territorium. Detta ställningstagande gjorde också Blixkommissionen som tillsattes av regeringen 2003. I sin rapport till världssamfundet år 2006 rekommenderar kommissionen ett förbud mot att placera ut kärnvapen på annat än eget territorium.

Min fråga till utrikesministern är vad utrikesministern och regeringen gör för att förverkliga Blixkommissionens rekommendation om förbud för kärnvapenmakterna att placera ut kärnvapen på utländskt territorium.