den 29 november

Fråga

2012/13:157 Journalister under dödshot

av Lars-Axel Nordell (KD)

till statsrådet Tobias Billström (M)

Vi gläder oss över att de svenska journalisterna Martin Schibbye och Johan Persson äntligen är fria efter 14 månader i etiopiskt fängelse. Svenska UD har agerat målmedvetet för att få hem journalisterna från fängelse till frihet. 

Samtidigt sitter den svenske medborgaren och journalisten Dawit Isaak sedan mer än elva år tillbaka alltjämt fängslad i Eritrea, uppenbarligen för att han har gjort sitt jobb som journalist. Journalister har en särskilt utsatt situation när de kritiserar och rapporterar om oegentligheter och övergrepp i olika delar av världen.

En av dessa journalister är Anwar Hossain från Bangladesh, en svenskutbildad journalist som genom sin kritiska rapportering av de utomrättsliga avrättningar som pågår i Bangladesh i dag lever under dödshot. Han har nekats asyl i Sverige fastän han anklagas för två olika mord i Bangladesh, trots att han då morden begicks befann sig i Sverige.

Jag är fullt medveten om att statsrådet inte kan uttala sig om enskilda fall. Men jag undrar:

Hur ser statsrådet på att Sverige inte kan skydda journalister som sökt asyl här, och har statsrådet för avsikt att ta något initiativ i frågan?