den 29 november

Fråga

2012/13:155 EU:s klimatmål

av Matilda Ernkrans (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

På Svenska Dagbladets debattsida måndagen den 26 november 2012 skrev Lena Ek som representant för Centerpartiet att partiet vill se att regeringen tar ett tydligt ställningstagande för ett nytt EU-mål på 30 procents minskning av klimatutsläppen till 2020.  

Det är i och för sig anmärkningsvärt att en representant för regeringen på detta sätt driver opinion mot sig själv, men ännu mer anmärkningsvärt blir det när man läser samma tidning dagen före, det vill säga från söndagen den 25 november.

Där uppger Lena Ek i en intervju att hon, som miljöminister och Sveriges representant i EU:s ministerråd, redan driver kravet på att EU ska anta ett nytt 30-procentsmål. Samma uppfattning har hon muntligt redovisat inför miljö- och jordbruksutskottet.

Har regeringen, som miljöministern uppger i intervjun i Svenska Dagbladet den 25 november, klart tagit ställning för att EU ska gradera upp sitt klimatmål till minus 30 procent 2020, eller har den, som miljöministern uppger i Svenska Dagbladet den 26 november, inte gjort det?