den 28 november

Fråga

2012/13:149 Användningen av klustervapen i Syrien

av Olle Thorell (S)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Människorättsorganisationen Human Rights Watch rapporterade nyligen att det finns mycket tydliga bevis på att den syriska regimen använder sig av klustervapen för att bekämpa oppositionen i landet. Human Rights Watch har kunnat identifiera avfyrade klustervapen som troligen köpts in från Ryssland.

Flera länder, såsom USA och Storbritannien, har fördömt användningen av klustervapen.

Normen och förbudet mot klustervapen behöver stärkas, och då är det viktigt att stater som skrivit under konventionen mot klustervapen också fördömer dem som bryter mot normen. Att USA, som inte är med i konventionen, ändå väljer att peka på klustervapennormen, säger en hel del. USA:s FN-ambassadör Susan Rice twittrade om det i förra veckan och markerade den amerikanska hållningen.

Sverige bör och ska vara mycket tydligt om hur vi ser på användningen av klustervapen. I Syriens fall har det bevisats att regimen använder sig av klustervapen, och det borde ligga nära till hands att fördöma handlingen.

Mot bakgrund av detta undrar jag om utrikesministern och den svenska regeringen avser att ta initiativ för att fördöma användningen av klustervapen i Syrien.