den 27 november

Fråga

2012/13:145 Löften till SAS kreditgivare

av Jonas Eriksson (MP)

till statsrådet Peter Norman (M)

Tidningen Dagens Industri har under en serie reportage den senaste tiden följt utvecklingen kring SAS. I en artikel den 24 november 2012 målas en bild upp av att flera av SAS kreditgivare varit mycket tveksamma till att förlänga sina lån till bolaget och att regeringen därför tog initiativ till möten mellan Regeringskansliet och bankernas ledningar med syfte att få bankerna att ändra sig.

Finansmarknadsminister Peter Norman påstås själv ha begärt enskilda möten med de banker som vägrat förlänga sina krediter.

Enligt Dagens Industri ska statsrådets budskap vid dessa möten ha varit att de banker som ställde upp med krediter till SAS skulle ligga bra till att få nya affärer med statliga bolag. De som inte ställde upp kunde räkna med försämrade relationer till regeringen. ”Han gav löften”, påstås en källa ha uppgett.

Att regeringen, en enskild minister eller Regeringskansliet utövar påtryckningar på banker att göra andra än affärsmässiga bedömningar vid sin kreditgivning är självklart inte acceptabelt.

Min fråga till statsrådet är därför:

Stämmer det att statsrådet har framfört detta budskap i möten med bankerna?