den 23 november

Fråga

2012/13:140 Rimligt avstånd till den egna postlådan

av Gunilla Svantorp (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Under några dagar har jag försökt reda ut en fråga från en medborgare i Årjängs kommun. Han har fått ett beslut från sin lokala post att hans brevlåda kommer att flyttas och finnas fem kilometer från bostaden, enkel väg. Om han inte är nöjd med detta kan han få brevlådan närmare, men då kommer Posten bara att lägga post i den två dagar i veckan. Medborgaren har bestridit båda alternativen, eftersom han har en daglig tidning som han vill läsa när den är aktuell och tycker att avståndet till brevlådan är orimligt långt.

Under mina försök att reda ut vad som gäller har jag förstått att Posten ensidigt bestämmer om det finns oenigheter i frågan. Post- och telestyrelsen har rekommendationer om längd, men det finns inga beslut om vad som gäller.

Det är inte rimligt att ha fem kilometer enkel väg till sin postlåda och dessutom bara få post två dagar i veckan när man bor i så kallad vanlig glesbygd med väl fungerande vägar.

Min fråga till statsrådet är om det anförda exemplet föranleder någon lagstiftningsåtgärd eller annan åtgärd från statsrådets sida.