den 23 november

Fråga

2012/13:135 Straffskalan för grovt rattfylleri

av Johan Löfstrand (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Riksdagen beslutade genom regeringens proposition 1993/94:44 att höja det maximala straffet för grovt rattfylleri till två år. Syftet var att få en mer nyanserad straffskala och att höjningen av straffmaximum skulle komma i bättre samklang med andra i straffhänseende jämförbara brott.

Standardpåföljden i dag för grovt rattfylleri är normalt en månads fängelse. Längre straff än tre månader utfärdas i princip aldrig utom när det är kombinerat med andra brott, som exempelvis grov vårdslöshet i trafik eller något annat. I praktiken blir det aldrig mer än tre månaders fängelsestraff trots att maxstraffet är två års fängelse.

Högsta domstolen har avgjort flera mål rörande grovt rattfylleri, men i många av målen har rattfylleribrottet begåtts i kombination med andra brott. Men i ett av fallen (Nytt Juridiskt Arkiv 2002 s. 653) resonerar Högsta domstolen om straffsatsen: ”Gärningen får ses som ett grovt rattfylleribrott av normalgraden och ha ett straffvärde om fängelse en månad.” Här säger alltså HD i sin tolkning att normalgraden har ett straffvärde om fängelse en månad, vilket i princip är detsamma som innan riksdagens beslut om att höja det maximala straffet.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga vilka åtgärder justitieministern avser att vidta för att avhjälpa problemet med att straffvärdet för grovt rattfylleri enligt rättspraxis fortfarande är lågt.