den 16 november

Fråga

2012/13:118 Generella regler mot skatteläckage

av Jacob Johnson (V)

till finansminister Anders Borg (M)

I Riksrevisionens granskning av Sveriges skatteavtal med andra länder (RiR 2010:24) diskuterades bland annat den så kallade tioårsregeln. Regeln infördes 1984 för att säkerställa svensk beskattning på realisationsvinster när en fysisk person överlåter aktier och andelar i samband med utflyttning. Men eftersom det är bosättarlandet som har beskattningsrätten har tioårsregeln fått begränsad effekt. Detta problem är tänkt att kunna åtgärdas i samband med omförhandling av de bilaterala skatteavtalen.

Skatteverket menar att generella regler skulle vara ett effektivare sätt att komma till rätta med detta problem. Regeringen delade redan 2007 denna bedömning men ansåg att frågan måste beredas vidare. Riksrevisionen hänvisade i sin rapport till Finansdepartementet, som uppgav att någon beredning då inte pågick. Finansminister Borg har tidigare svarat att generella regler mot skatteläckage kräver en noggrann analys, bland annat av hur sådana regler förhåller sig till EU-rätten och skatteavtalen. Även riksdagens skatteutskott hänvisade våren 2012 till behovet av en ”noggrann analys”, men också till att det då pågick ett beredningsarbete i Regeringskansliet.

Andra länder som våra nordiska grannar, Tyskland och Österrike har infört en så kallad exitskatt för att komma till rätta med detta skatteläckage.

Mot bakgrund av ovanstående vill jag fråga finansminister Anders Borg:

Avser finansministern att nu ta något initiativ så att Sverige kan införa generella regler mot skatteläckage vid utflyttning?