den 14 november

Fråga

2012/13:111 Förlängning av tandhygienistutbildningen

av Eva Olofsson (V)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Tandhygienistutbildningen har varit föremål för ett antal utredningar och utvärderingar som visat att en tvåårig utbildning ger dåliga förutsättningar att nå såväl examensordningens mål som den kompetensnivå som beskrivs i Socialstyrelsens kompetensbeskrivning för tandhygienister. Senast i Behörighetsutredningens betänkande (SOU 2010:65) framfördes att det är angeläget att utöka tandhygienistutbildningen från två till tre år. Även i Högskoleverkets rapport 2007 drogs slutsatsen ”att det mest framträdande problemet för tandhygienistutbildningen är att [2 år] inte räcker för att ge studenterna de kunskaper och det djup i kurserna som krävs för yrket och för att leva upp till målen för tandhygienistexamen”.

I dag är tandhygienister den enda av alla legitimerade yrkesgrupper som inte har en treårig utbildning, och det påverkar utbildningens kvalitet och status och leder till brist på utvecklingsmöjligheter för yrkesgruppen.

Men trots allt underlag som betonar vikten av en förlängning av utbildningen har inga beslut fattats, och jag vill därför fråga utbildningsminister Jan Björklund:

Avser utbildningsministern att verka för en förlängning av tandhygienistutbildningen?