den 13 november

Fråga

2012/13:108 Ej använda arbetsmarknadspolitiska medel i Halland

av Hans Hoff (S)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Arbetslösheten är hög i dag och kan befaras öka betydligt, då stora företag som Telia, Volvo, SSAB, Stora Enso och Ericsson har varslat om uppsägningar. I deras spår tvingas underleverantörer och andra mindre företag att varsla om ännu fler uppsägningar.

I Halland var antalet arbetslösa 9 683 personer i september. Av dem var 2 619 ungdomar. Nu ökar siffran när Arla och Pilkington lägger ner verksamheten och över 400 personer förlorar jobbet. Utöver dem har 213 personer i september varslats om uppsägning, vilket är en ökning med 122 procent jämfört med september förra året. Hittills i år har 1 274 personer varslats om uppsägning, vilket är nästan tre gånger så många som under perioden januari–september 2011.

Samtidigt uppger halländska företag att de har svårt att rekrytera personal med rätt kompetens. I somras uppgav var femte företagare att man tvingats att tacka nej till order på grund av personalbrist. Problemet var störst för småföretagare i länet, då fyra av tio har tvingats avstå från jobb då de saknat personal.

Enligt uppgift kommer Arbetsförmedlingen i Halland i år att lämna tillbaka 29 miljoner kronor avsedda för olika arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Av dem var 15 miljoner avsedda för utbildning av arbetskraft. Detta kan knappast vara förenligt med arbetslinjen. I stället borde anslagen användas till att arbetslösa får jobb och företag får personal med rätt kompetens.

Vilka åtgärder avser arbetsmarknadsministern att vidta för att medel till arbetsmarknadspolitiken i Halland används till avsett syfte?