den 13 november

Fråga

2012/13:107 Överhoppningsbar tid i arbetslöshetsförsäkringen

av Josefin Brink (V)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

Enligt Brottsförebyggande rådet har antalet fall av övergrepp i rättssak ökat kraftigt under en lång rad av år. Att vittnen i brottmål hotas och trakasseras är ett hot mot rättssamhället som måste prioriteras högt av polis och åklagare.

För vittnen som utsätts för särskilt allvarliga hot erbjuds skydd i särskilda vittnesskyddsprogram. Skyddet kan pågå under lång tid och i vissa fall innebära inskränkningar i deltagarnas möjlighet att arbeta. I de fallen riskerar vittnet att drabbas av problem om hon eller han senare förlorar jobbet. Eftersom tid i vittnesskyddsprogram inte är överhoppningsbar, till skillnad från exempelvis fängelsevistelse, riskerar den skyddade personen att inte uppfylla arbetsvillkoret och därmed ställas utan rätt till ersättning.

Det kan inte anses rimligt att personer som drabbats av frihetsinskränkningar på grund av att de ställer upp som vittnen i brottmål ska straffas genom att förlora rätten till a-kasseersättning.

Jag vill därför fråga arbetsmarknadsminister Hillevi Engström:

Avser arbetsmarknadsministern att ändra bestämmelsen i 16-17 a §§ ALF så att deltagande i vittnesskyddsprogram räknas som överhoppningsbar tid i arbetslöshetsförsäkringen?