den 13 november

Fråga

2012/13:106 Lärarlegitimation för danspedagoger

av Carina Adolfsson Elgestam (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Alla danslärare som har tagit examen från Danshögskolan, numera Dans- och cirkushögskolan (DOCH), i Stockholm sedan 60-talet har en konstnärlig högskoleexamen med inriktning på danspedagogik. Men dessa danslärare kommer inte att få lärarlegitimation trots att utbildningen är den högsta akademiska utbildningen för danslärare i Sverige. Denna yrkesgrupp kan nu få sin yrkesbehörighet indragen retroaktivt trots att man inte har gjort något fel eller olagligt. I utbildningsplanen framgår det tydligt att syftet med utbildningen är att utbilda danslärare för gymnasieskolan. Många som tagit examen från DOCH har varit behöriga enligt både sitt utbildningsbevis och behörighetsförordningen att undervisa på gymnasiet. Men detta gäller alltså inte längre; den som har genomgått utbildningen på DOCH får pedagogexamen och därmed ingen lärarlegitimation, eftersom lärarlegitimationen baseras enbart på att man har en lärarexamen.

Många oroliga lärare har varit i kontakt med Utbildningsdepartementet och därifrån i klartext fått beskedet att de nu inte längre är behöriga lärare. Alla danspedagoger får alltså sin lärarbehörighet indragen retroaktivt och kan inte få någon legitimation utan ytterligare 1,5 års utbildning. Utbildning från Danshögskolan håller mycket hög kvalitet, och kompetens/behörighet hos lärarna därifrån borde bedömas på samma sätt som alla andra lärares. Därför borde danspedagoger vara behöriga till lärarlegitimation utan vidare utbildning. Detta är en mycket tråkig situation för alla danspedagoger i Sverige, men det är framför allt ett stort problem för den svenska skolan. Danspedagoger är oerhört viktiga för den framtida svenska danskonsten.

Min fråga till utbildningsministern är vad han tänker vidta för åtgärder för att danspedagogers kunskaper ska tillvaratas och för att danspedagoger inte ska slås ut som yrkesgrupp.