den 18 september

Fråga

2012/13:1 Lagen om stöd och service

av Roger Haddad (FP)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS, är en viktig rättighetslagstiftning som måste värnas, inte minst för att de som räknas till lagens personkrets ska få det stöd de behöver för att så långt det går kunna delta aktivt i samhället utan att riskera isolering. Det finns många enskilda fall där myndigheter och kommuner gör bedömningar att enskilda inte tillhör personkretsen eller att den enskilde har så pass goda möjligheter att ta ansvar själv med mindre stödinsatser att han eller hon kan anvisas till insatser enligt socialtjänstlagen. Andra får avslag på sin begäran om personlig assistans, trots att behovet egentligen föreligger.

Efter en dom i dåvarande Regeringsrätten 2009 har flera individer fått avslag på ansökan om personlig assistans enligt LSS. Det som är oroande är att allt fler kommuner också väljer att ha denna dom som utgångspunkt när man genomför översyn av sina lokala LSS-riktlinjer. I nästan samtliga fall sker det en skärpning av riktlinjerna, med följd att det blir något svårare för den enskilde att få insatser av kommunen.

Mot bakgrund av detta samt att regeringen ännu inte återkommit med något förslag efter LSS-kommitténs betänkande är min fråga följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att värna en fortsatt generös tillämpning av LSS för de personer som faktiskt är i behov av dess insatser?