den 7 november

Interpellation

2012/13:95 Avtal om Dalabanans framtid

av Peter Hultqvist (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Under 2008 tecknades ett avtal mellan kommunerna efter Dalabanan (Mora–Stockholm), regionförbunden i Dalarna och Uppland, länsstyrelsen i Västmanland och Banverket. I förarbetet till avtalet deltog även representanter för ansvarigt departement. Avtalet förutsätter bland annat att man via särskilda så kallade brukaravgifter lösgör 250 miljoner kronor för investeringar i Dalabanan. Ytterligare 150 miljoner kronor skulle lösgöras via EU-medel.

Nu konstaterar Trafikverket i en skrivelse den 3 oktober 2012 att det är olagligt att ta ut brukaravgifter av det slag som skisserats i avtalet. Dessutom tillåter inte regelverket EU-bidrag, enligt avtalets omfattning.

Det ursprungliga avtalet är undertecknat av två statliga myndighetschefer, och förankring har skett i ansvarigt departement. Att avtalet i stora delar nu saknar giltighet och dessutom inte stämmer med gällande lag är mycket anmärkningsvärt. I praktiken innebär detta att en helt felaktig bild av möjligheterna till investeringar i Dalabanan har spridits. Resultatet är att en investeringsvolym på 400 miljoner kronor felaktigt angivits och slutligen uteblivit.

Min fråga till ministern är:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att ersätta de nu uteblivna investeringarna efter Dalabanan, och vilket ansvar avser statsrådet att ta för den uppkomna situationen?