den 25 oktober

Interpellation

2012/13:65 Veckholms skjutfält

av Pyry Niemi (S)

till försvarsminister Karin Enström (M)

Mälardalen är en av Sveriges mest expansiva regioner och bedöms öka i befolkningen med drygt en halv miljon fram till år 2030. Detta innebär att befintliga bosättningar, orter och städer i Mälardalen kommer att förtätas och växa i högre grad än i någon annan region i Sverige. Antalet människor som bor, lever, vistas i och besöker Mälarregionen ökar i hög takt. Mälaren är dricksvattentäkt för över två miljoner invånare.

I Enköpings kommun ligger Veckholms skjutfält som utgörs av ett strandområde på 250 hektar samt 1 250 hektar vattenområde i Norra Björkfjärden i Mälaren. Skjutfältets landområde är som skjutfält betraktat litet. Naturen är förhållandevis flack, vilket utgör en komplikation i sammanhanget eftersom få naturliga kulfång finns att tillgå. På grund av detta har ett stort vattenområde i Mälaren reserverats. Den huvudsakliga skjutriktningen är österut mot Håbo/Bålsta tätort samt Upplands Bro.

Tryck och ljudvågor blir på grund av detta starkast i östlig riktning, det vill säga mot de tätt befolkade strandområdena samt givetvis ut mot Björkfjärden, som är ett uppskattat rekreationsområde året runt (fritidsfiske, långfärdsskridskor, segling, båtsport med mera)

Veckholms skjutfält ligger således mitt i den expansiva Mälardalen som växer snabbt på grund av sitt strategiska läge med närhet till Stockholm (ca 30 minuter) och en mycket god infrastruktur.

Försvarsmakten har ansökt om utökat och förnyat skjuttillstånd hos Länsstyrelsen i Uppsala län. Nedan följer en kort sammanfattning av ansökan:

I ansökan söker försvaret tillstånd för följande årliga volymer:

• 1 050 000 finkalibriga skott inklusive lös ammunition (det vill säga över en miljon skott)

• 15 000 grovkalibriga skott upp till 20 millimeter

• 800 grovkalibriga skott 20–40 millimeter

• 300 grovkalibriga 84 millimeter

• 500 granatkastarskott

• 3 000 handgranater

• 7 500 lysraketer

• 1 500 sprängladdningar mindre än 1 kilo

• 250 sprängladdningar friliggande 1–3 kilo.

Om vi räknar med att varje skjutövning tar fem timmar får vi en kanonad om 1 000 skott per timme 230 dagar (inklusive 40 helger) om året, varav 25 skott per timme utgörs av grov ammunition, granater alternativt sprängningar som ger kraftiga tryck- och ljudvågor och sprids över ett stort område.

Aktuella vapen vid skjutningarna är hagelvapen, AK4 och AK5, k-pist, kulspruta, granatkastare, signal- och lysammunition, krevadkabin, rökfacklor, frisprängningar, övningar med napalm samt skjutningar mot gasolflaskor.

Verksamheten som Försvarsmakten nu kraftigt vill expandera har stora negativa följdverkningar som till exempel:

·       Buller- och tryckvågsstörningar.

·       Begränsning av friluftsliv, rekreation och boende för många människor. Ingen vill bo och spendera sin fritid i närheten av ett skjutfält även om man befinner sig långt från skjutfältets gräns. Bullret i kombination med svårigheten att veta var gränsen går i vattenområdet gör att man flyr ett långt större område en själva skjutfältet.

·       Miljöförstöring i form av bland annat bly och tungmetaller som ej bryts ned utan för eller senare hamnar i grundvattnet och Mälaren, vattenreservoar för Stockholmsområdet med över två miljoner människor som dessutom är i snabb tillväxt.

·       Störningar i naturlivet samt negativ påverkan på ett flertal närliggande naturreservat.

·       Säkerhetsproblem. Vådaskott, det vill säga skott avlossade i fel riktning, har förekommit och kommer att öka med ökande volymer. Det handlar här om grundutbildning av oerfarna soldater. Det betyder att kulor och granater kan och har hamnat utanför skjutfältet till risk för omgivningen.

·       Skjutfältets lokalisering är starkt ifrågasatt och kommer att bli än mer ifrågasatt med den planerade befolkningsexpansionen i Mälardalen.

Försvarsmakten (FM) har uppgivit följande skäl för att behålla och expandera verksamheten:

·       Området är redan så förorenat, och jungfrulig mark kan ej tas i anspråk för verksamheten.

·       Ökade transportkostnader.

·       Vi har skjutit på fältet sedan 1945.

FM har ej redovisat någon som helst alternativ lokalisering av verksamheten trots att detta föreskrivs i miljöbalken.

FM har ej heller visat möjligheter att anpassa volymerna, det vill säga ta bort sprängningar, granatbeskjutningar, tung kulspruteld etcetera, än mindre visat på möjligheter att begränsa bullret med bullerskydd, vallar etcetera.

FM har inte ens tagit upp en möjlighetsorienterad dialog med närboende som har direkt gräns mot skjutfältet.

FM vill nu expandera verksamheten enligt nedan. År 2004 har av FM valts som referensår, det vill säga ett år då vi fortfarande hade allmän värnplikt, och ett stort antal soldater behövde grundutbildas varje år. Expansionens storlek är följande:

·       Antalet skott 2004 var 188 669 och ansökt volym är 1 078 850.

·       Antalet sprängladdningar 2004 var 22 och ansökt volym är 1 750.

·       Antalet skjutdagar ökar på vardagar från 64 (2004) till 190 i ansökan.

·       Antalet skjutdagar ökar på helgdagar från 3 (2004) till 40 i ansökan.

·       Blyutsläppen ökar med faktorn 3.5 och ger ett tillskott till de uppskattningsvis 250 ton bly och tungmetaller som redan skjutits in i strandområdet.

·       Totalt antal skjutdagar ökar från 67 (2004) till 230 i ansökan.

Skjutfältets litenhet och utsatta läge gör att verksamheten är mycket starkt ifrågasatt. Håbo kommuns kommunstyrelse har exempelvis sagt enhälligt nej till verksamheten.

Norrvatten som sköter vattenförsörjningen till Stockholm har också varit starkt kritiska, liksom ett stort antal närboende.

Veckholms skjutfält ligger mitt i den expansiva Mälardalen som växer snabbt på grund av sitt strategiska läge med närhet till Stockholm (ca 30 minuter) och en mycket god infrastruktur.

Området har dessutom stora naturvärden och erbjuder en fantastiskt fin boendemiljö för allt fler människor.

Med hänvisning till det som skrivits i interpellationen ställer jag följande frågor till försvarsministern:

Har försvarsministern gjort det ställningstagandet att det är dags att förlägga skjutfältsverksamheten vid Veckholm till annat skjutfält, alternativt genomföra en kraftfull minskning av antalet skjutningar och skjutdagar vid Veckholms skjutfält?