den 23 oktober

Interpellation

2012/13:47 Hastighet på nya järnvägar

av Stina Bergström (MP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Den 29 augusti i år presenterade regeringen en satsning på ny järnväg, som bland annat inkluderade byggandet av Ostlänken mellan Järna och Linköping.

Vid regeringens pressträff i Linköping den 29 augusti framkom att regeringens förslag innebär att man ska bygga spår för hastigheter upp till 250 kilometer i timmen. Enligt regeringens företrädare skulle det vara för dyrt att bygga spår för så kallade höghastighetståg, som kan köra i 320 kilometer i timmen.

Denna bild bekräftades av finansminister Anders Borg i Ekots lördagsintervju den 8 september. Anders Borg förklarade då att han tidigare varit emot höghastighetståg eftersom det blir för dyrt, men att regeringen nu bestämt sig för att bygga långsammare tåg, vilket han är positiv till. Anders Borg hävdade också i intervjun att man skulle kunna åka mellan Stockholm och Linköping på 50 minuter på de spår som regeringen nu vill bygga.

Enligt uppgifter från Trafikverket, som presenteras i Svenska Dagbladet den 18 oktober, skulle det bli 1–3 procent dyrare att bygga spår för 320 kilometer i timmen jämfört med 250 kilometer i timmen i ett livscykelperspektiv. Räknar man med samhällsnyttan av att resenärerna kommer fram snabbare så blir det mer lönsamt att bygga de snabbare spåren, för 320 kilometer i timmen.

”Tåg som går 320 kilometer i timmen ger bättre lönsamhet än andra studerade alternativ”, säger Christer Löfving, utvecklingsstrateg vid Trafikverket, till Svenska Dagbladet.

Trafikverket konstaterar i ett dokument till Näringsdepartementet att ”det förefaller rimligt att framtidssäkra med den högre standarden för att inte försvåra eller i praktiken omöjliggöra framtida val”.

Mot bakgrund av uppgifterna från Trafikverket om att de spår som regeringen föreslår är både dyrare och långsammare än de som Trafikverket rekommenderar vill jag fråga ministern följande:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta så att Ostlänken byggs på det sätt som är samhällsekonomiskt mest lönsamt?

Hur avser statsrådet att agera för att kommande generationer ska kunna välja vilken hastighet de vill åka med på Ostlänken i framtiden?