den 31 maj

Interpellation

2012/13:465 Utredningsgaranti

av Lars Johansson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

Från år 2000 har rättsväsendets anslag ökat från knappt 23 miljarder till drygt 39 miljarder. Det är en ökning med 16 miljarder. Polisen har fått nio av dessa miljarder och nästan fördubblat sitt anslag. Under samma period har antalet poliser ökat från ca 16 000 till 20 000. Det har varit en nödvändig och långsiktig satsning på rättsväsendet och polisen. Människors trygghet utgör en viktig del av välfärden.

Samtidigt har människor rätt att kräva att deras skattepengar används på ett effektivt sätt. Det räcker inte att bara öka anslagen år efter år. En grundläggande faktor för att människor ska ha förtroende för rättsväsendet är att polisen klarar av att lösa brott.

Därför är ett viktigt mått på polisens förmåga hur man klarar att knyta en gärningsperson till ett brott (personuppklaringsprocenten). Kraftigt ökade resurser till polisen innebär höga förväntningar på denna grundläggande förmåga.

Polisens resultatutveckling över lag (Källa: RPS årsredovisning för 2012).

Sammantaget har polisens utredningsverksamhet haft en i huvudsak negativ resultatförändring under 2012. Antalet ärenden som redovisats till åklagare har totalt minskat och minskningen omfattar flertalet brottskategorier.

Även personuppklaringen, det vill säga väckta åtal, strafförelägganden och åtalsunderlåtelser har minskat. Detta gäller både antalet personuppklarade brott och personuppklaringsprocenten. Antalet personuppklarade brott har minskat med 9 procent.

Jag ska nu ta upp ett område som jag nyligen har kommit i kontakt med och det gäller förskingring och trolöshet mot huvudman. En samfällighetsförening på Tjörn i Bohuslän har drabbats av en omfattande förskingring och trolöshet mot huvudman. Saken blev polisanmäld direkt efter att styrelse och revisorer har upptäck lagbrottet. Det har nu gått sju veckor sedan polisanmälan lämnades in och den lokala polisen i Västra Götaland har ännu inte utsett en utredare utan meddelar att det kan ske först i augusti. I detta lokalsamhälle som samfälligheten utgör tappar människor förtroendet för de rättsvårdande myndigheterna när det visas en sådan nonchalans mot människor som är vana att göra rätt för sig.

Jag vill därför fråga justitieministern vad hon och regeringen avser att göra för att öka utredningskapaciteten inom polisorganisationen.

Är det inte dags att införa en utredningsgaranti som innebär att alla som anmäler ett brott ska få återkoppling om hur ett ärende utreds inom en månad?