den 28 maj

Interpellation

2012/13:450 Bristerna inom svensk ambulanssjukvård

av Ingela Nylund Watz (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

En väl fungerande sjukvård är en grundläggande del av ett välfärdssamhälle. Medborgarna ska kunna lita på att vården håller högsta kvalitet och att rätt vård ges i rätt tid. En förutsättning för detta är att vi har en trygg och säker ambulanssjukvård. Ambulanspersonalen ska ha rätt kompetens för att kunna göra ett bra jobb och ambulanssjukvårdens organisering ska vara tydlig.

Tyvärr är det inte så i dag. Riksrevisionens rapport ”Statens insatser inom ambulansverksamheten” från 2012 uppmärksammade flera allvarliga fel och brister inom svensk ambulanssjukvård. En anmärkning var att Sverige saknar nationellt bindande föreskrifter för ambulanssjukvård, vilket innebär att vårdkvaliteten varierar över landet.

I Stockholmsregionen är bristerna inom ambulanssjukvården särskilt allvarliga. Riksrevisionen påpekar att Stockholms län, tillsammans med Västerbottens län, är de enda två landsting som saknar ett tillgänglighetsmål för hur stor andel av befolkningen som ska nås av ambulans inom en viss tid. Under våren har dessutom kompetenskraven sänkts för ambulanspersonal inom Stockholms läns landsting. Tillsammans med en annalkande bemanningskris inom länets akut- och förlossningsvård ser läget mycket oroväckande ut för stockholmarnas patientsäkerhet.

Om ambulanssjukvården ska kunna säkras i hela landet krävs ett nationellt ansvarstagande. Nyligen påpekade Nätverket för utbildning av ambulanssjuksköterskor att inga synliga förändringar har genomförts sedan Riksrevisionens rapport publicerades. Varken politiker, tjänstemän eller verksamhetschefer har vidtagit åtgärder för att lösa de problem som finns inom ambulanssjukvården.

Med anledning av det anförda vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkra en trygg och säker ambulanssjukvård i hela landet – så även i Stockholmsregionen?