den 22 mars

Interpellation

2012/13:354 Klimatanpassning

av Jens Holm (V)

till miljöminister Lena Ek (C)

Som en följd av klimatförändringarna kommer extrema väderhändelser som plötsliga regn, kraftiga stormar och ökad hetta att öka. Sverige är i detta sammanhang inget undantag. Att inte förbereda Sverige på detta måste ses som ett stort risktagande. Dessutom är det dyrt att inte göra rätt saker i tid. Nästan allt återstår att göra för att Sverige på allvar ska kunna anpassa samhället till ett förändrat klimat. Det handlar om att värna samhällets viktigaste funktioner som dricksvattenförsörjning och tillgång till elektricitet. Det handlar om hur vi planerar våra städer och vår infrastruktur. Det handlar om hur vi i framtiden ska producera våra livsmedel. Det är inte minst i våra kommuner och landsting klimatanpassningen verkligen måste ske. Och det brådskar. Men ska anpassningen verkligen komma i gång behövs ökade statliga resurser och en bättre koordinering.

Av det skälet anslår Vänsterpartiet mer pengar till klimatanpassning, både direkt till våra kommuner och i form av ökade anslag främst inom ramen för Myndigheten för samhällsberedskap. Vi oroas och förvånas över regeringens neddragningar på posten Klimatanpassning inom utgiftsområde 20.

Enligt rapporten Kommunernas arbete med klimatanpassning från Sveriges kommuner och landsting anser ”en stor andel” av de tillfrågade kommunerna att de har för dåligt underlag för att kunna klimatanpassa sin kommun. Kommuner som kontinuerligt ska klimatanpassa sig behöver lokal kompetens och lokal kännedom.

En av regeringens stora insatser för klimatanpassningen var inrättandet av Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning på SMHI i fjol. Dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) lovade att kunskapscentrumet skulle bli ”spindeln i nätet för att samla in, utveckla och förmedla kunskap om klimatanpassning till olika delar av samhället”, enligt en intervju i Miljöaktuellt den 19 september 2011. Men enligt den färska undersökningen Behovskartläggning Nationellt kunskapscentrum för klimatanpassning känner inte ens hälften av kommunerna till att kunskapscentrumet över huvud taget finns. Samma undersökning visar att kommunerna är i behov av en drivkraft för klimatanpassningen, och de ser gärna att kunskapscentrumet är den drivkraften. Men vi ser det som ett näst intill omöjligt uppdrag när regeringens anslag till kunskapscentrumet endast ligger på 5 miljoner kronor per år.

Ett flertal kommuner har tagit fram lokala handlingsprogram för klimatanpassning. På nationell nivå saknas dock ett handlingsprogram med nationella målsättningar för klimatanpassningen. Vänsterpartiets bedömning är att det finns stora vinster med ett sådant styrande dokument.

Nästan allt återstår att göra för att i grunden klimatanpassa vårt land. Det behövs ökade resurser, bättre koordinering och framför allt ett mycket större ansvarstagande från politiker på nationell och lokal nivå. Jag oroas över frånvaron av detta.

Med anledning av vad som sagts ovan vill jag fråga miljöminister Lena Ek följande:

Avser miljöministern att öka stödet för klimatanpassning till kommuner och landsting?

Avser miljöministern att verka för ökat anslag till det nationella kunskapscentrumet på SMHI?

Avser miljöministern att verka för att Sverige ska ta fram ett handlingsprogram för klimatanpassning?