den 21 mars

Interpellation

2012/13:347 Ronneby Airport

av Suzanne Svensson (S)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Ronneby Airport är en de av regering och riksdag beslutade tio nationella flygplatserna.

Flygplatsen är av stor betydelse inte bara för Blekinge utan för hela den sydöstra regionen. Ronneby Airport är sydöstra Sveriges största flygplats. Flygplatsen angörs av två civila flyglinjer med cirka tio ankomster och avgångar totalt dagligen. Flygplatsen har flera viktiga funktioner för näringslivet och står under sommarhalvåret dessutom för en stor del av turistnäringen. Också sjöräddningshelikoptrar och ambulansflyg trafikerar flygplatsen. Skulle flygplatsen, som ett resultat av dålig planering, behöva stänga kan detta i allra värsta fall få allvarliga konsekvenser.

Vad gäller tillgänglighet och infrastruktur visar den gjorda Kapacitetsutredningen att det finns stora brister i Blekinge och sydöstra Sverige, och flyget är därför en livsnerv för regionen. Det förekommer även att fotbolls- och ishockeyklubbar från sydöstra Sverige använder sig av privatflyget för att ta sig till matcher runt om i landet.

Nu har en ”ny” fråga uppkommit som tenderar att riskera verksamheten på Ronneby Airport.

Från och med den 31 december 2014 tillåts inte starter och landningar på Ronneby Airport på grund av försenade investeringar i teknik med mera. Alla utredningar och tillstånd är klara, pengar finns avsatta för investeringarna, det fattas endast ett regeringsbeslut. Därför krävs nu ett snabbt beslut om investering från regeringen för att skyndsamt kunna starta arbetet.

Nu är det dags att regeringen och de olika departementen slutar att arbeta i stuprör och börjar samarbeta i stället.

Konsekvenserna av ett negativt besked skulle vara förödande för regionen.

Min fråga till statsrådet Elmsäter-Svärd är därför:

Vad avser statsrådet att göra för att Ronneby Airport även i fortsättningen ska vara en viktig del av infrastrukturen och tillgängligheten i sydöstra Sverige och en viktig del av Blekinges infrastruktur?