den 7 mars

Interpellation

2012/13:317 Vårdkaoset i Stockholm och Skåne

av Ingela Nylund Watz (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Under den senaste tiden har vi kunnat läsa om den kaotiska situationen på sjukhusen i Stockholms län. Trots att flera utredningar har pekat på ett stort behov av nya vårdplatser i regionen har ingenting hänt. Redan 2007 pekade Vårdplatsutredningen tydligt ut behovet av fler nya vårdplatser i Stockholms län. Det var en bild som bekräftades av Vårdplatsutredningen 2010 som menade att det behövdes 500 nya vårdplatser under de kommande fem åren för att komma tillrätta med de konstanta överbeläggningarna och de långa väntetiderna på länets akutmottagningar.

Nu ser vi resultatet i form av rekordhög beläggningsgrad och pressad personal. På flera håll är patientsäkerheten i stor fara. När influensa och vinterkräksjukan kulminerade blev kapacitetsbristen på länets sjukhus ännu mer uppenbar. Situationen var så pressad att Karolinska universitetssjukhuset i Solna och Huddinge fick gå in i så kallat stabsläge.

Mönstret är tydligt: När vårdbehoven försummas samtidigt som Stockholms befolkning kraftigt ökar, blir situationen till slut ohållbar. Detta är ett politiskt ansvar som kräver politisk handlingskraft.

Den allvarliga bristen på vårdplatser gäller dock inte bara Stockholms län. Även i Region Skåne vittnar personalen om en pressad arbetsmiljö till följd av ständiga överbeläggningar och för få vårdplatser. Detta riskerar att få nationella konsekvenser för hela Sveriges sjukvårdsstruktur. I Stockholms län och Region Skåne bedrivs rikssjukvård för bland annat levertransplantationer, lungtransplantationer, behandling av barn med cochleaimplantat, intrauterina behandlingar och hjärtkirurgi på barn och ungdomar.

Den försämrade kvaliteten på sjukhusen i Stockholm och Skåne är således inte bara regionala frågor, utan i högsta grad även en nationell angelägenhet.

Mina frågor till Göran Hägglund är:

1. Vad avser socialministern att göra för att säkra tillgången på vårdplatser runt om i landet?

2. Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att förhindra att vårdkaoset i Stockholm och Skåne får nationella konsekvenser?