den 17 oktober

Interpellation

2012/13:31 Svårigheter att efterleva socialtjänstlagen

av Eva Olofsson (V)

till statsrådet Maria Larsson (KD)

Under den borgerliga regeringen har de sociala och ekonomiska klyftorna ökat. Allt högre arbetslöshet och nedskärningar i välfärdssystemen har gjort att många fler är i behov av hjälp. Trycket på socialtjänsten har därför ökat i allt högre takt.

Akademikerförbundet SSR har med hjälp av Novus gjort en intervjuundersökning om hur arbetssituationen ser ut för socialsekreterare. Undersökningen visar att det är hög arbetsbelastning i hela landet. En orsak till detta är att allt fler tvingas söka försörjningsstöd. Mellan 2006 och 2011 ökade andelen som försörjer sig med ekonomiskt bistånd från 7,8 till 12,3 procent.

Nya riktlinjer som ställer högre krav på dokumentation har också bidragit till en ökad arbetsbörda på grund av ökad administration. Nästan 80 procent av socialsekreterarna uppger att tiden med klienterna har minskat som en direkt följd av ökade administrativa krav.

Det ökade antalet arbetsuppgifter har inte åtföljts av ökade resurser i samma utsträckning. Socialsekreterarnas psykosociala arbetsmiljö blir därför allt sämre. Resursbristen och överutnyttjandet av personalen riskerar samtidigt att hota rättssäkerheten. Endast en tredjedel av socialsekreterarna säger att de kan leva upp till intentionerna i socialtjänstlagen.

Arbetsbelastningen är hög i hela landet, men pressen är särskilt stor i Stockholm där de sociala klyftorna är mycket stora. Här menar över hälften av socialsekreterarna att kvaliteten och rättssäkerheten inte är garanterad.

Det var också i Stockholm som nätverket ”Nu bryter vi tystnaden” bildades 2011. Det är ett politiskt obundet tvärfackligt initiativ med medlemmar från Vision och Akademikerförbundet SSR som har till syfte att påverka socialpolitiken. Bland de krav som nätverket ställer är ökade resurser till mer personal ett av de mest prioriterade.

Socialtjänsten har det yttersta ansvaret för barn och vuxna när andra insatser inte räcker till och när andra försörjningsmöjligheter inte finns. Det är därför mycket allvarligt när ett så stort antal socialsekreterare i sitt arbete inte anser sig kunna leva upp till socialtjänstlagen

Jag vill med anledning av ovanstående ställa följande frågor till ansvarigt statsråd Maria Larsson:

Vilka åtgärder avser statsrådet att vidta för att socialsekreterare ska kunna efterleva socialtjänstlagen?

Är statsrådet beredd att ta initiativ för att nationellt se över läget i socialtjänsten och arbetssituationen för socialsekreterare?