den 1 mars

Interpellation

2012/13:303 Hotad barnsjukvård i Lund

av Morgan Johansson (S)

till socialminister Göran Hägglund (KD)

Barnsjukvården i Skåne står inför total kollaps.

Den 28 februari löpte avtalet ut för de 33 av 45 specialistsjuksköterskor på barnintensiven på Skånes universitetssjukhus i Lund som har sagt upp sig i protest mot att Region Skåne vill försämra deras arbetsvillkor. Det är en kompetensflykt som kan komma att innebära stängda vårdplatser för svårt sjuka barn från hela Sverige och Island.

Genom att säga upp avtalet för specialistsjuksköterskorna på barnintensiven utan föregående dialog har de ansvariga regionpolitikerna skapat en infekterad konflikt. Massuppsägningarna kan få oerhörda konsekvenser för barnsjukvården i Sverige.

Skånes universitetssjukhus är i dag världsledande inom barnhjärtkirurgi och har som ett av två universitetssjukhus i Sverige tilldelats den exklusiva rätten att utföra hjärtkirurgi på barn och ungdomar. På barnintensiven hamnar de svårast sjuka barnen från hela landet. SUS har dessutom avtal med Island så även hjärtsjuka barn från Island kommer hit. Dessa barn behöver tillsyn dygnet runt av specialistutbildad personal.

Den kollaps som barnintensivvården på SUS står inför kommer att få omfattande nationella konsekvenser som socialministern bör ta på största allvar. Det är en verksamhet som tar decennier att bygga upp igen. Det kommer att drabba svårt sjuka barn över hela landet under många år framöver.

Med anledning av ovanstående vill jag fråga socialministern:

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkerställa vården av de svårt sjuka barn som i dag får vård på barnintensiven på SUS?

Vilka åtgärder avser socialministern att vidta för att säkerställa fortsatt god tillgång till högkvalitativ barnsjukvård i Sverige?