den 25 februari

Interpellation

2012/13:296 Medlingsinstitutets roll för mer jämställda löner

av Ali Esbati (V)

till arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M)

2011 tjänade kvinnor – sett till genomsnittet för hela arbetsmarknaden – fortfarande endast 85,9 procent av mäns löner. Det finns flera faktorer som påverkar detta, men det viktigaste utslaget kommer från löneskillnader inom olika sektorer och näringsgrenar. Det finns alltså ett mycket starkt, och segt, samband mellan hög andel kvinnor inom ett område och låg genomsnittlig lön inom detta område. Den som ärligt är intresserad av minskade löneskillnader mellan kvinnor och män bör därför lägga stor vikt vid åtgärder som leder till att dessa skillnader minskar. Det är också detta som har varit centralt när LO-förbunden samordnade krav på en jämställdhetspott. Oavsett vilken förhandlingsmetod som används är det ett faktum att löneskillnaderna inte kan minska om inte strukturellt lågavlönade kvinnodominerade yrkesgrupper får en högre löneökning i procent än genomsnittet.

I tidigare avtalsrörelser har dock den statliga myndighet som ansvarar för att ”verka för en väl fungerande lönebildning” försvårat uppnåendet av denna målsättning. Medlingsinstitutet arbetar efter en instruktion att den konkurrensutsatta industrin ska sätta märket för löneökningstakten. Detta har man tolkat som att den samlade löneökningen för låglönegrupper inte ska överstiga riktmärket. Därmed motverkas i praktiken strävan efter jämställda löner – trots att instruktionerna också nämner detta som en del av uppdraget.

Inför årets avtalsrörelse har Medlingsinstitutets generaldirektör apropå jämställdhetssatsningar i avtalen meddelat att ”den instruktion som vi hade förra året gäller i år också” (Arbetet, den 11 februari 2013). Därmed är det upplagt för att jämställdhetssatsningar försvåras, inte minst för att det kan förefalla utsiktslöst från berörda fackförbunds sida att gå i arbetsrättslig konflikt för nödvändiga löneökningar som Medlingsinstitutet från början anser bryter mot ”en väl fungerande lönebildning”.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga arbetsmarknadsminister Hillevi Engström:

Avser arbetsmarknadsministern att ta initiativ för att Medlingsinstitutets instruktioner förtydligas så att de blir förenliga med aktiva insatser för att bryta de strukturella löneskillnaderna mellan mans- och kvinnodominerade yrken?

Avser arbetsmarknadsministern att ta andra initiativ för att begreppet ”en väl fungerande lönebildning” ska inbegripa en systematisk utjämning av dessa strukturella löneskillnader?