den 21 februari

Interpellation

2012/13:288 Jobbskapande näringslivsutveckling

av Isak From (S)

till näringsminister Annie Lööf (C)

Trots att Nuonaffären verkar bli en dyr och dålig affär steg Vattenfalls vinst till 17,2 miljarder kronor 2012, och elbolaget har nått målet att sänka de årliga kostnaderna med 6 miljarder kronor. Men tydligen räcker det inte. Enligt uppgifter i medierna ska ytterligare 3 miljarder kronor sparas under 2013. Lågkonjunkturen med fallande efterfrågan i kombination med utbyggnad av ny elproduktion med kol och naturgas i Europa har försvagat marknaden mer än vad Vattenfall räknat med.

Satsningarna på kol och gas i Europa gör nu att Vattenfall kommer att behöva göra sig av med kanske så många som 2 000 personer. Hur många som är svenska jobb framgår inte ännu. Tidigare har Vattenfall förtjänstfullt varit med och stöttat det lokala näringslivet i de kommuner där bolaget är verksamt. Vattenfall Inlandskraft inrättades 2004 för att stötta det lokala näringslivet i Norrlands inland. 100 miljoner kronor avsattes för att driva verksamheten. Vattenfall Inlandskraft har varit en betydande kraft för nya jobb och företag. Verksamheten har bidragit till mer än 2 000 arbetstillfällen i regionen. Men enligt uppgift från Vattenfall och från Vattenfall Inlandskrafts hemsida är Vattenfalls nu pågående besparingsprogram en orsak till att Inlandskraft upphör.

Många frågar sig: Är avvecklingen av Vattenfall Inlandskraft en produkt av regeringens näringspolitik? Eller handlar det om okunskap?

Därför vill jag fråga näringsministern:

Vilka insatser tänker näringsministern göra för att statliga Vattenfall ska fortsätta att bidra med jobbskapande näringslivsutveckling i de kommuner man är verksam i?