den 1 februari

Interpellation

2012/13:248 Kommuners ekonomi

av Marie Nordén (S)

till finansminister Anders Borg (M)

Flera kommuner och landsting höjer i år skattesatsen, vilket medför att nästan halva befolkningen får högre kommunalskatt. Sammantaget ökar den genomsnittliga kommunalskatten från 31,60 procent till 31,73 procent. Det är den högsta genomsnittliga kommunalskatten i Sverige sedan SCB startade mätningen år 1930.

Utvecklingen tyder på en allt sämre ekonomi i landets kommuner. Den höga arbetslösheten har inneburit ett hårt slag, både i form av minskade skatteintäkter och ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. Från 2006 till 2011 ökade antalet långvariga biståndsmottagare med hela 30 procent. Ungefär hälften av dem som i dag uppbär ekonomiskt bistånd gör detta huvudsakligen av arbetslöshetsskäl. Det är tydligt att regeringens ineffektiva jobbåtgärder och försämringarna i a-kassesystemet har inneburit att staten vältrar över stora kostnader på kommunerna. Regeringen har konsekvent drivit en politik för lägre skatter. Nu tvingar samma politik fram skatteökningar i flera kommuner.

Situationen blir än mer problematisk med anledning av regeringens glädjeprognoser som låg till grund för budgeten för 2013. Regeringens reviderade prognoser visar att felbedömningen var grov. Hela 35 000 fler bedöms stå arbetslösa än när regeringen lade fram budgeten. En sådan ökning av arbetslösheten kommer att påverka kommunernas ekonomi allvarligt.

Med anledning av de reviderade prognoserna för Sveriges ekonomiska utveckling vill jag fråga finansministern om han avser att se över statsbidraget till kommunerna.

Är finansministern beredd att stärka kommunernas ekonomi eller ska kommunala skattehöjningar fortsätta att kompensera för ett försämrat socialförsäkringssystem och statliga skattesänkningar?