den 29 januari

Interpellation

2012/13:233 Ett svenskt erkännande av Västsahara

av Jonas Sjöstedt (V)

till utrikesminister Carl Bildt (M)

Sedan 1975 är stora delar av den tidigare spanska kolonin Västsahara ockuperad av Marocko. Ockupationen har av den internationella domstolen i Haag bedömts vara rättsvidrig. FN vill att det västsahariska folket själva ska få avgöra sin framtid i en folkomröstning. En folkomröstning har dock systematiskt förhalats av ockupationsmakten Marocko.

En stor del av befolkningen lever sedan årtionden i flyktingläger i Algeriet under mycket knappa förhållanden. I de delar av Västsahara som Marocko ockuperar saknar befolkningen demokratiska fri- och rättigheter. Ockupationsmakten slår ned fredliga protester med våld och ställer de gripna inför militärdomstol. Marocko exploaterar också landets rika naturresurser, inte minst fosfat. Detta sker i strid med viljan hos det västsahariska folkets företrädare, befrielserörelsen Polisario.

För att bidra till en fredlig lösning på konflikten har ett flertal länder i världen, bland annat Sydafrika, Uruguay och Mexiko, erkänt Västsahara som självständig stat. I november 2012 beslutade riksdagen att ”Sverige snarast bör erkänna den sahariska arabiska demokratiska republiken (Västsahara) som en fri och självständig stat. Sverige bör även verka för detta inom EU.” samt att ”Sverige ska vara pådrivande för att utöka Minursos mandat till att också omfatta övervakningen av respekten för mänskliga rättigheter i Västsahara”.

Mot bakgrund av det anförda vill jag ställa följande frågor till utrikesministern:

1. När avser regeringen att erkänna Västsahara?

2. Hur avser regeringen att inom EU verka för ett erkännande av Västsahara?

3. Vilka initiativ avser utrikesministern att ta för att få till stånd ett utökat mandat för FN:s övervakningsstyrkor Minurso?