den 24 januari

Interpellation

2012/13:227 Brist på personal med teknisk utbildning i Malmö–Lund-området

av Marie Granlund (S)

till utbildningsminister Jan Björklund (FP)

Det råder brist på medarbetare med kvalificerad teknisk utbildning i Malmö–Lund-området. Prognosen visar dessutom att det finns risk för en tilltagande brist på högskole- och civilingenjörer i Skåne fram till 2020. Denna brist riskerar att förvärras av neddragningar av antalet högskoleutbildningar som civilingenjörsprogrammet.

Detta sker samtidigt som forskningsanläggningarna ESS och Max IV uppförs. Den stora bristen som väntas uppkomma beror till stor del på att det inte utbildas tillräckligt många civilingenjörer i området. Trots att Sverige ska vara en gemensam arbetsmarknad finns det trögheter som innebär att de allra flesta som utbildar sig inom ett storstadsområde tenderar att stanna och arbeta där. De som alltså utbildar sig i södra Sverige stannar kvar och arbetar i området.

Problemet i sammanhanget är att regeringen valt att skära ned på det totala antalet utbildningsplatser. Lunds tekniska högskola, som i hög grad ombesörjer vår region med tekniskt kunnig personal, tvingas dra ned på antalet utbildningsplatser trots att just deras studenter efterfrågas på arbetsmarknaden.

Är statsrådet medveten om den brist på tekniskt kunnig personal som finns i Malmö–Lund-området?

Är det meningen att regeringens arbetslinje ska gå ut på att dra ned på utbildningsplatser samtidigt som det finns brist på utbildad personal inom vissa områden?

Är det inte bättre att ungdomar utbildar sig än går arbetslösa?