den 16 januari

Interpellation

2012/13:202 Bankerna och de små företagen

av Peter Persson (S)

till statsrådet Peter Norman (M)

Medierna har rapporterat att åtminstone tre av de fyra storbankerna tillhör de stora vinnarna på regeringspartiernas och Sverigedemokraternas beslut om sänkt bolagsskatt. Storbankerna kammar hem miljardbelopp till följd av deras gemensamma sänkning av bolagsskatten. Handelsbanken utmärker sig, med en beräknad positiv effekt av skattesänkningen på ca 1,5 miljarder kronor. För SEB väntas drygt en miljard, medan Swedbank beräknas få ”bara” 360 miljoner kronor.

Pengarna kommer till stor del att gå till den pott på drygt 28 miljarder kronor som storbankerna väntas dela ut till ägarna någon gång i april–maj. Swedbank, SEB och Handelsbankens utdelningar för 2012 beräknas hamna på cirka hälften av bankernas vinster. Nordea väntas nöja sig med 35 procent. Effekten av skattesänkningen blir mer påtaglig för banker än för andra företag på börsen då bankerna inte använder sig av den typ av räntesnurror som internationellt verksamma koncerner i andra branscher nu till viss del måste klara sig utan.

Detta sker samtidigt som småföretagarnas intresseorganisation Företagarna rapporterar om växande problem för små företag i deras relation till bankerna. Bankernas krav har blivit tuffare på olika sätt. Kreditgivningen har stramats åt under det senaste halvåret. Det kan handla om allt från ökade krav på säkerheter till orimligt höga krav på egen finansiering. De små företagen straffas hårt genom schablonmässiga bedömningar av kreditvärdigheten. I dag är räntegapet till de större företagen 250 punkter. På bara ett år har skillnaden ökat med 100 punkter. Kommande skärpta krav på banksektorn riskerar att leda till än tuffare kreditvillkor som bromsar och hindrar de små företagens möjligheter att bidra till tillväxt och nya jobb i landet.

Det kan vidare konstateras att stora kunder ensidigt har förlängt sina betalningstider till 60 eller rent av 90 dagar. De små företagen tvingas alltså agera bank, samtidigt som bankerna stramat åt kreditmöjligheterna.

Regeringens och statsrådets retorik mot storbankerna och den finansiella sektorn har alltså föga koppling till praktisk, politisk handling. Den praktiska politiken är tom på innehåll utom i fråga om skattesänkningar. Dessa sker i sin tur helt i blindo. Hur högre aktieutdelning till storbankernas ägare i kombination med sämre kreditvillkor för småföretagen ska bygga Sverige starkare förefaller dunkelt.

Mina frågor till statsrådet är:

Mot bakgrund av vilka fakta och omständigheter ökar statsrådet storbankernas aktieutdelning?

Genom vilka åtgärder ska småföretagens kreditvillkor förbättras?