den 7 december

Interpellation

2012/13:174 Uppföljning av Trafikverket ICT:s verksamhet

av Annika Lillemets (MP)

till statsrådet Catharina Elmsäter-Svärd (M)

Sedan Trafikverket ICT debatterades med anledning av interpellation 2011/2012:351 har Trafikverket valt att lägga ned resultatenheten Trafikverket ICT. Vid årsskiftet ska en ny resultatenhet bildas som har en tydlig inriktning på att leverera till Trafikverket. Att uppfylla det behov av kapacitet som andra myndigheter, telekomoperatörer och medborgare har kommer i andra hand. Eventuell överkapacitet ska fortfarande vara tillgänglig för dessa, men hur länge finns det överkapacitet om det bara är Trafikverkets behov som ska styra utveckling av och investeringar i nätet?

För att säkerställa de nationella strategierna Bredbandsstrategin, Digitala agendan och ITS-strategin behövs all tillgänglig infrastruktur och kapacitet. Trafikverkets fiberinfrastruktur är en av de största och mest heltäckande i landet och dessutom operatörsneutral. Trafikverkets fiberinfrastruktur som är byggd och betald med statliga anslag bör självklart betraktas som en statlig tillgång som behövs för att uppfylla flera samhällskritiska behov, utöver Trafikverkets egna.

Mot bakgrund av detta vill jag fråga infrastrukturministern:

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa användningen av Trafikverkets fiberinfrastruktur till de nationella initiativen Bredbandsstrategin, Digitala agendan och ITS-strategin?

Vad avser statsrådet att göra för att säkerställa konkurrensen i Trafikverkets fiberinfrastruktur, när trafikens behov är tillgodosedda, för att uppfylla det kapacitetsbehov som andra myndigheter, telekomoperatörer och medborgare har och inte bara den överkapacitet som eventuellt blir tillgänglig?