den 29 november

Interpellation

2012/13:163 Sjukförsäkringen

av Jasenko Omanovic (S)

till statsrådet Ulf Kristersson (M)

Antal sjukskrivna var som högst år 2003 och började sedan sjunka, tack vare medvetna politiska insatser av den dåvarande socialdemokratiska regeringen.

I juni 2008 genomförde den nuvarande regeringen omfattande förändringar i socialförsäkringarna. Den så kallade rehabiliteringskedjan infördes i juni för att säkra fortsatt nedgång i sjukskrivningstalen och genom utförsäkringar ställa långtidssjukskrivna till arbetsmarknadens förfogande.

Nu har vi sett konsekvenserna av rehabiliteringskedjan. Sjuka har inte fått vare sig arbete eller rehabilitering, insatserna har misslyckats. Dessutom ser vi för första gången efter 2003 att sjukskrivningarna åter börjat öka. Det mesta beror på ”återvändare” till försäkringen.

Reformen har inte gett den önskade effekten. Snarare har den till och med försämrat hälsan hos en del av de sjukskrivna som har varit tvungna att delta i arbetslivsintroduktion i stället för att få vård.

På vilket sätt avser statsrådet att förändra sjukförsäkringen så att långtidssjukskrivna får bättre rehabilitering och därmed bättre möjligheter att återgå till arbete?