den 4 oktober

Interpellation

2012/13:15 Ungdomarnas plats i det demokratiska samtalet

av Pyry Niemi (S)

till statsrådet Birgitta Ohlsson (FP)

I en debattartikel i UNT den 10 augusti 2012 skriver statsrådet Birgitta Olsson följande:

”Men givetvis bör vi göra ännu mer för att öka samhällsengagemanget hos unga. Inte minst i skolan, där de politiska ungdomsförbunden spelar en oerhört viktig roll med sin närvaro vid bokbord och debatter.

Utvärderingar visar tydligt att politiska diskussioner i skolan tillsammans med skolval ökar kunskapen och intresset om politik och samhällsfrågor bland yngre. Detta vill jag ta vara på som demokratiminister och därför kommer regeringen att göra insatser för att stimulera till fler skolval och ännu högre valdeltagande bland unga.

2014 inträffar det så kallade ”supervalåret” i Sverige, då vi i september har val till både riksdag, kommun- och landstingsfullmäktige, men dessutom också väljer våra svenska parlamentariker i juni till Europaparlamentet. Detta valår blir ett utmärkt lackmustest på hur väl politiska partier, väljare och ungdomsförbund lyckats i att matcha fram fler unga till makten och Sveriges framtid.”

I en replik på statsrådets artikel (UNT den 3 september 2012) skriver nedanstående representanter från SSU och LUF samt kommunalråd från S och FP följande:

”Hur ska skolorna kunna fostra till samhällsengagemang när de samtidigt stänger ute de politiska ungdomsförbunden, frågar Sanna Eliasson, SSU, Tove Henriksson, LUF, Samir El-Sabini, Sveriges elevkårer samt kommunalråden Marlene Burwick (S), och Mohamad Hassan (FP)”.

Det demokratiska samtalet är viktigt. Nu när främlingsfientliga – och antidemokratiska – krafter får allt större utrymme i den mediala debatten blir just det demokratiska samtalet en motvikt till rädslan och föraktet mot kulturyttringar från till exempel andra länders kulturer eller religioner. Här spelar ungdomarna en mycket viktig roll. Dagens unga har i betydligt större utsträckning tagit till sig kommunikationsmöjligheterna via sociala medier för att föra de demokratiska samtalen. På samma sätt finns det ett stort och starkt samhällsengagemang hos dagens unga kring värdegrundsfrågor. Våra politiska ungdoms- och studentförbund har också ett mycket viktigt ansvar i att skapa en bra och balanserad debatt i skolor, i offentliga utrymmen, vid universitet och högskolor och så vidare. Det handlar inte bara om att få mötas och samtala vid skolorna utan även vid biblioteken och offentliga möteslokaler där ungdomar träffas.

Det är bra att statsrådet lyfter frågorna kring ungas möjligheter att föra en offentlig debatt, men i artikeln i UNT finns inga konkreta förslag, bara ett löfte om att regeringen ska göra ”insatser för att stimulera till fler skolval och ännu högre deltagande bland unga”.

Med anledning av det som nämns ovan ställer jag följande frågor till statsrådet:

Vilka insatser avser statsrådet och regeringen att göra för att stimulera till fler skolval och ännu högre valdeltagande bland unga?

När kommer dessa stimulansinsatser att genomföras, med tanke på att det är drygt 1,5 år kvar till valet till Europaparlamentet och mindre än två år till det allmänna valet i Sverige?

Avser statsrådet att verka för att regeringen genomför stimulansåtgärder för att skapa fler möjligheter för till exempel politiska ungdomsförbund att genomföra möten i andra offentliga lokaler som bibliotek, offentliga lokaler där ungdomar träffas?