den 19 november

Interpellation

2012/13:136 Poliskostnader för Stockholmsfotbollen

av Ylva Johansson (S)

till justitieminister Beatrice Ask (M)

I går skulle det ha spelats en match på nya Friends arena i Solna mellan AIK och Helsingborgs IF, men kostnaderna för polisinsatserna gjorde att matchen fick ställas in.

Nästa vecka ska AIK ta emot Napoli för match i Europa League. Klubben har fått veta att man ska betala drygt en miljon kronor för polisinsatsen vid denna match. Klubben är även ålagd att själv bidra med minst 35 ordningsvakter, minst 100 funktionärer och minst 15 brandvakter som ska ansvara för ordning och säkerhet under evenemanget.

Fotbollsklubbarna arbetar mycket aktivt, och faktiskt med framgång, med säkerheten och tryggheten i samband med matcherna. Att utse 150 funktionärer till en match är något som man har gjort länge och ser som sin uppgift att fortsätta med. Men sedan ett år tillbaka ska vissa klubbar även betala notan för polisinsatserna, en orimlig ordning som särskilt drabbar Stockholmsfotbollen.

Regeringens utredare har i delbetänkandet SOU 2012:23 Mindre våld för pengarna presenterat förslaget att idrotts-AB ska behandlas på samma sätt som en ideell förening när det gäller kostnader för polisinsatser vid idrottsarrangemang, alltså att de inte ska betala för dessa insatser. Betänkandet har remissbehandlats. Läget i Stockholmsklubbarna börjar bli akut och snart hotas själva verksamheten.

Min fråga till justitieministern:

När avser justitieministern att se till att regeringen lägger fram ett förslag om att polisinsatserna vid fotbollsmatcher ska betalas gemensamt via skatten och inte av den arrangerande klubben?