den 15 november

Interpellation

2012/13:126 Förgiftade havsbottnar

av Christina Karlsson (S)

till miljöminister Lena Ek (C)

Enligt olika undersökningar är havsbottnarna längs Västernorrlands kust förgiftade. Det finns höga halter av PCB, DDT, kvicksilver, bly och olika dioxiner på platser efter gamla industrier. Gifterna hittas också på platser där det inte har funnits industrier.

Undersökningar visar också på mycket höga halter av miljögifter i ägg hos havsörnar och skador som man inte har sett sedan 70-talet. Vi kan befara att gifterna även finns i sjöfåglarna och i fisken, som används till människoföda. Även om människor inte äter fisk i samma mängd som havsörnar är vi i Västernorrland djupt oroade över hur detta kan påverka vår hälsa.

Länsstyrelsen håller på att kartlägga omfattningen av miljögifterna och hur de sprider sig i bottnarna. Förra året sökte länsstyrelsen därför pengar från havsmiljöanslaget hos regeringen för att undersöka om fiskar och bottenlevande djur har förhöjda halter av miljögifter, men fick inga.

Vid ett besök i Sundsvall uttryckte miljöministern förståelse för problemen och menade att det finns mycket pengar i budgeten för havsmiljöarbetet. Tyvärr minskade regeringen anslaget till havsmiljöarbetet i nästa års budget med en tredjedel, vilket minskar länsstyrelsens möjligheter att ha resurser till undersökning av förekomsten av dessa miljögifter.

Vilken strategi har miljöministern när det gäller att undersöka och komma till rätta med förgiftade havsbottnar längs Västernorrlandskusten?