den 28 september

Interpellation

2012/13:11 Statliga initiativ för e-böckerna

av Tina Ehn (MP)

till kultur- och idrottsminister Lena Adelsohn Liljeroth (M)

Den principiella skillnaden mellan e-böcker och pappersböcker blir allt mindre. E-böcker får förlagsstöd och försäljningen går uppåt. Men så länge varje enskilt e-bokslån innebär en kostnad på 20 kronor för biblioteken blir utlåningskostnaderna orimligt höga och hämmar utvecklingen. Därmed hämmas också en ökad tillgänglighet till litteraturen, och det hämmar i sin tur läsfrämjandet i Sverige. Svensk Biblioteksförening och Svenska Förläggareföreningen har inte lyckats lösa problemet.

I Norge har staten Norge gått in och utformat ett digitalt biblioteksavtal. Böcker som publicerats mellan år 1900 och 2000 i Norge ska läggas ut fritt på ett digitalt bibliotek. Äldre böcker ska kunna laddas hem och upphovsrättsskyddade verk kommer att finnas för läsning på skärmen.

Samtliga norska förlag finns med i det digitala biblioteket, som drivs av norska Nasjonalbiblioteket. I dag finns 50 000 titlar med och om fem år beräknas de vara 250 000 titlar. Nasjonalbiblioteket får betala 36 norska öre i upphovsrättspengar för varje sida som digitaliseras. Sammanlagt beräknas digitaliseringsprojektet kosta 8 miljoner norska kronor.

I Sverige har regeringen hitintills inte tagit några initiativ gällande e-boken. Men med anledning av det och det ovan sagda, vill jag fråga kulturministern:

Avser kulturministern, med anledning av det anförda, att ta initiativ liknande det norska digitala biblioteksavtalet?

Vilka andra initiativ avser kulturministern att ta för e-böckerna i Sverige?