den 9 november

Interpellation

2012/13:108 Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso

av Hans Linde (V)

till statsrådet Gunilla Carlsson (M)

Burkina Faso i Västafrika är ett land med stora utvecklingsutmaningar. Landet är i dag ett av världens fattigaste länder, med plats 181 av 187 på Human Development Index. Genom sitt läge i Sahel är Burkina Faso ett av de länder som riskerar att drabbas hårdast av klimatförändringarna. Den nuvarande presidenten, Blaise Compaoré, har styrt landet sedan en militärkupp 1987 och i Utrikesdepartementets rapport om mänskliga rättigheter från 2010 säger man att ”respekten för mänskliga rättigheter i Burkina Faso uppvisar fortsatt vissa brister”.

Samtidigt sker framsteg i Burkina Faso. Landet har lyckats göra stora insatser i arbetet med vissa av millenniemålen, bland annat när det kommer till att öka andelen flickor i skolan, minska mödra- och barnadödligheten samt minska spridningen av hiv/aids. I år räknas tillväxten i landet uppgå till 8 procent, framför allt tack vare utveckling av gruvnäringen. Regeringen har inlett en massiv satsning på att utveckla det jordbruk som landets fattiga är direkt beroende av. Inför de kommande president- och lokalvalen i december har viktiga steg tagits för att minska möjligheterna till valfusk och öka andelen kvinnor med politiska uppdrag.

Behoven av utvecklingssamarbete är stora, för att möta Burkina Fasos svåra utmaningar och stödja de positiva processer som pågår. Behoven är stora av partner i Burkina Faso som kan lyfta frågor om mänskliga rättigheter, jämställdhet och transparens. Under de senaste åren har tyvärr antalet ”like-minded”-partner minskat i Burkina Faso. Mervärdet av svenska insatser är med andra ord stort; om inte Sverige är på plats och lyfter de ibland kontroversiella frågorna är risken stor att ingen annan partner gör det.

Sverige bedriver sedan 2001 utvecklingssamarbete med Burkina Faso med goda resultat. Bland annat har kvinnors ställning stärkts, fattiga människor har fått tillgång till rent dricksvatten, effekten av klimatförändringar lindrats och stora mängder regnvatten har tagits till vara för en ökad jordbruksproduktion. Sverige har under tio år lagt en god grund i Burkina Faso för ett utökat bistånd inom såväl demokrati- som naturresursområdena – ett bistånd där Sverige har ett tydligt mervärde och ytterligare kan förbättra levnadsvillkoren för en av världens fattigaste befolkningar.

I flera av Burkina Fasos grannländer har utvecklingen de senaste åren varit betydligt mer negativ. Vi har sett politiska oroligheter, militärkupper och/eller inbördeskrig i länder som Mali, Elfenbenskusten, Guinea och Mauretanien. Regionen är dessutom numera ett transitområde för narkotikasmuggling mellan Latinamerika och Europa, och militanta islamister har etablerat sig i flera av regionens länder. Sahel pekas därför allt oftare ut som en strategiskt viktig region. Utvecklingssamarbete är därför också viktigt för att motverka att militanta grupper får fotfäste i landet och att landet tar steg mot att bli ännu en i raden av ”failed states” i Afrika.

2007 meddelade regeringen att Burkina Faso var ett av de länder man skulle fortsätta bedriva ett långsiktigt utvecklingssamarbete med. Men frågorna runt Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso är i dag många.

Den nuvarande strategin för utvecklingssamarbete med Burkina Faso löpte ut 2010 och regeringen har fortfarande inte kunnat presentera en ny. Nästan hälften av Sveriges bistånd till Burkina Faso går i dag till budgetstöd för fattigdomsbekämpning, en biståndsform som biståndsministern vill upphöra med. Detta skapar frågor bland de svenskar som arbetar med biståndet till Burkina Faso, men framför allt skapar det frågetecken bland Sveriges partner i Burkina Faso. Med rätta frågar man sig om Sverige avser att bedriva ett långsiktigt utvecklingssamarbete med Burkina Faso eller om man planerar en avveckling. Denna oro försvårar möjligheten att fortsätta att driva det utvecklingssamarbete som i dag ger bra resultat.

Jag vill därför fråga statsrådet:

Avser statsrådet att verka för att regeringen lämnar förslag om en ny strategi för Sveriges långsiktiga utvecklingssamarbete med Burkina Faso?

Avser statsrådet att ta några initiativ för att stärka Sveriges utvecklingssamarbete med Burkina Faso?

Avser statsrådet att verka för ett fortsatt budgetbistånd till fattigdomsbekämpning i Burkina Faso?